Bland näckrosor och solsken

Det här med sociala medier är inte bara att man delar bilder, kommentarer och åsikter elektroniskt med varandra. För mig har det faktiskt också varit ett sätt att lära känna nya vänner och gett mig möjligheter att få åka fiska nya vatten. Igår var ett bra exempel på det då jag åkte norrut för att få fiska med Anders “Fiskesyndrom” Perolds.

Efter att ha följt Anders blogg och pratat med honom så fick jag bilden av en ganska stor och grund sjö med gädda i betydligt högre snittvikt än i mina skärgårdsvatten så det var med ganska stora förhoppningar som jag bilade de nästan två timmarna upp till norra uppland.

När man bokar en fiskedag några veckor innan så är man ju sedan helt utelämnad till vädrets makter och i detta fall så var det inte direkt perfekt gäddväder som mötte oss. Strålande solsken och i princip ingen vind alls är dåliga förhållanden för gäddfiske så här års oavsett vilket vatten man fiskar i. Men väderprognosen hade lovat skurar och mer molnigt väder senare under dagen.

20140608_145549247_iOS

Finväder är icke gäddväder

Jag märker direkt att detta fisket kommer att bli något unikt för mig. Sjön består av en djupfåra mitt i där ett inlopp i norra änden och ett utlopp i södra änden gör att det finns en svag ström hela tiden mitt utpå, men runt denna djupfåra så är det i princip bara näckrosor överallt. Anders berättar att sjön än så länge är ganska fiskbart men snart så kommer det att vara helt igenväxt med näckrosor vilket gör att det blir i princip ofiskbart under sommaren.

Första stoppet blir en drift utifrån mittfåran in mot vassarna, rakt genom det stora näckrosbältet. Anders fiskar spinner baits och jag fluga, det funkar hyfsat bra för mig även om jag går i näckrosor i varje kast men de är mjuka och går av på ett sätta som inte vassen i skärgården gör. Till slut så slutar vår drift nästan inne i vassen, lite blockerad så lägger jag ett kast längs med vassen istället och bara ett par meter från båten så får jag ett brutalt hugg! Gäddan bjuder upp till en häftig dans med snabba rusningar under båten, hopp i ytan och plöjning genom näckrosor. Men till slut så tröttnar hon och en gädda på dryga 90 centimeter och ca 5-5,5 kg får syna håven, underbart!

20140608_101640357_iOS

Foto Anders Perolds

Vi får inga fler kontaktar här utan vi börjar nu successivt fiska av ett antal spots söderut, både i djupfåran och inne bland näckrosorna och i vassen. Anders får några försiktiga dragningar på sitt spinner bait men lyckas inte kroka nån fisk ännu. Solen fortsätter att skina större delen av tiden men mörka moln mot horisonten får oss att hoppas på ett väderomslag. Lagom tills vi har avnjutit en fantastiskt god omelettlunch som Anders tillagar åt oss i båten så kommer en ganska ordentlig regnskur och det verkar som att det i alla fall temporärt får igång lite mer huggvillighet hos gäddan.

20140608_133033647_iOS

Bland alla dessa näckrosor står fullt med gädda som inte vill hugga

Anders landar en fin mörk gädda i 2,5 – 3 kilos klassen och jag tar flera kort (tror jag) med canon kameran på Anders och gäddan, men när jag skall kolla korten så visar det sig att jag åkt hemifrån utan minneskort i kameran så det blev inget foto på den, doh!

Både jag och Anders har efter detta flera kontakter och följande plogar, jag får två hugg där vattnet är ca 0,5 meter djupt, den ena är en finare fisk som tar flugan i ytan och gör en ordenlig rusning åt sidan innan den kliver av, surt!

Vädret lugnar ner sig och vi är tillbaka till sol och moln om vartannat med mycket lite vind och tillbaka till ett trögare fiske igen. Vi fiskar oss tillbaka norrut och stannar på flera ställen, men det enda vi möts av är virvlar från gäddor när vi kommer för nära med båten eller plogar iväg från våra beten när vi kommer för nära gäddorna vid hemtagning. Det hela börjar bli bisarrt, överallt ser vi tecken på gädda men ingen vill hugga. Jag ångrar verkligen att jag inte har några småflugor med mig för det tror jag hade kunnat ökat chansen på fisk denna svårfiskade dag, dessutom hade jag då kunnat kört lite riktat efter abborre något som Anders också hade planer på att göra tills han upptäckte att han glömt sin lilla draglåda med abborrbeten hemma. Tydligen håller sjön också ett bestånd av riktigt stor abborre, och Anders berättar att han fått flera borrar i kilosklassen som bifångst under gäddfisket!

20140608_133043696_iOS

Anders väntar in regnvädret

Trots allt så blev det en riktigt bra dag, trögt fiske har man alltid många gånger under en säsong och när man bokat ett datum sedan långt tillbaka så är det lite av ett lotteri med vädret. Den gäddan jag fick är jag helnöjd med, det är min tredje största gädda för i år och jag har faktiskt redan fler gäddor över fem kilo i år än på hela förra säsongen.

Jag blev smått förälskad i den här sjön och den bjöd på ett typ av fiske som jag aldrig upplevt förut. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att komma tillbaka till ett ordentligt höstfiske så jag får uppleva sjön när fisket är riktigt bra också, det råder ingen tvekan om att potentialen är stor!

Jag rekomenderar starkt att ni följer Anders fiskeäventyr på hans blogg http://fiskesyndrom.blogspot.se/

Foto Anders Perolds

Foto Anders Perolds

 

Advertisements

One thought on “Bland näckrosor och solsken

  1. Pingback: Missad gädda och spinnerbait dop | 700 tänder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s